بهترین قهوه برای موکاپات

یکی از محبوب‌ترین روش‌های تهیه قهوه در خانه، عصاره‌گیری به وسیله‌ی موکاپات است. موکاپات که به آن اسپرسوساز اجاقی هم می‌گویند، با فرایند عصاره‌گیری حرفه‌ای، می‌تواند قهوه‌ای با عطر و طعم عالی به شما تحویل دهد. موکاپات، قهوه‌ی مخصوص به خود را دارد. برای اینکه بتوانید بهترین قهوه برای موکاپات را انتخاب کنید، باید ویژگی‌های مختلف قهوه را بشناسید. در این مقاله قصد داریم شما را با این ویژگی‌ها آشنا کنیم و انواع قهوه‌ی مناسب موکاپات را به شما معرفی نماییم.

 تاریخچه‌ی موکاپات

موکاپات برای اولین بار در سال ۱۹۳۳ توسط آلفونسو بیالتی ساخته شد. این محصول کمی بعد از تولید به یکی از محبوب‌ترین ابزارهای تهیه قهوه در خانه تبدیل شد و توانست مرزهای ایتالیا را بگذارند و به کشورهای دیگر صادر شود. این دستگاه کاربردی با طراحی منحصر به فردی که دارد، نماد فرهنگ قهوه نوشی در ایتالیا محسوب می‌شود. امروزه انواع مختلف موکاپات در طرح‌ها، رنگ‌ها و اندازه‌های مختلف در بازار به فروش می‌رسند.
این دستگاه سه بخش اصلی دارد. بخش اول، محفظه‌ی نگهدارنده‌ی آب است. این محفظه پایین موکاپات قرار دارد و درون آن آب ریخته می‌شود. بخش دوم سبد قهوه است. پودر قهوه‌ی آسیاب شده در این سبد ریخته می‌شود. لوله‌ای که متصل به سبد قهوه است، درون آب محفظه پایینی قرار می‌گیرد و هنگامی که آب به جوش می‌آید از طریق این لوله وارد سبد قهوه می‌شود. بخش سوم محفظه‌ی فرآورده است.
آب با گذر از سبد قهوه، عصاره‌ی قهوه را می‌گیرد و درون این محفظه می‌ریزد. در کف این محفظه فیلتری وجود دارد که دقیقاً روی سبد قهوه قرار می‌گیرد. این دستگاه در رنگ‌ها و جنس‌های مختلف اعم از استیل و آلومینیوم و… در بازار وجود دارد. موکاپات در سطح جهان به عنوان یک اسپرسوساز شناخته می‌شود؛ اما جالب است بدانید که در واقع اسپرسو درست نمی‌کند. قهوه‌ای که موکاپات به شما تحویل می‌دهد مانند یک اسپرسوی واقعی کرم کف‌آلود ندارد. همچنین نسبت به یک شات معمولی اسپرسو بیشتر دم می‌کشد. در اصل قهوه‌ای که با موکاپات درست می‌شود، بیشتر به آمریکانو نزدیک است تا اسپرسو. یکی دیگر از مزیت‌های موکاپات، قیمت به‌صرفه‌ی آن نسبت به اسپرسوسازهای برقی است؛ به همین خاطر بسیاری از افراد موکاپات را برای درست کردن قهوه در خانه انتخاب می‌کنند.

 

 ویژگی‌های بهترین قهوه برای موکاپات

برای اینکه بتوانید مناسب‌ترین قهوه را برای موکاپات انتخاب کنید، باید ویژگی‌های مختلف آن را بسنجید. در این قسمت می‌خواهیم ویژگی‌های بهترین قهوه برای موکاپات به شما بگوییم تا هنگام خرید به آن‌ها توجه کنید.
درجه‌ی آسیاب
یکی از مهم‌ترین عوامل تهیه‌ی قهوه‌ی با کیفیت با موکاپات، درجه آسیاب دانه‌های قهوه است. دانه‌های قهوه‌ی موکاپات باید با درجه‌ی متوسط آسیاب شوند. اگر دانه‌های قهوه را بیش از حد درشت آسیاب کنیم عصاره‌گیری به صورت ناقص انجام می‌شود و طعم اصلی قهوه از بین می‌رود. هر چقدر دانه‌های قهوه را ریزتر آسیاب کنید طعم قهوه، قوی‌تر شود و کافئین آن بالاتر می‌رود. اگر آسیاب دانه‌ها بیش از حد ریز باشد ممکن است فیلتر مسدود شود و آب به سختی از بین قهوه عبور کند. موکاپات میزان مشخصی فشار آب تولید می‌کند که این میزان برای گذراندن آب از میان پودر قهوه خیلی ریز کافی نیست. حتی امکان دارد آب نتواند از میان دانه‌های ریز آسیاب شده عبور کند و فشار آب در موکاپات حبس شود و در نهایت منجر به ترکیدن شود. درجه‌ی آسیاب قهوه برای موکاپات باید دو درجه بزرگ‌تر از درجه‌ی آسیاب قهوه برای اسپرسوساز صنعتی باشد.

بهترین قهوه برای موکاپات

 ترکیب دانه‌های قهوه

نام قهوه عربیکا و روبوستا در اغلب کافه‌ها شنیده می‌شود؛ حتی گاهی اوقات از شما می‌خواهند که درصد عربیکا و روبوستای قهوه‌ی خود مشخص کنید. در این قسمت می‌خواهیم شما را با تفاوت این دو قهوه آشنا کنیم و ویژگی‌های هر کدام را برایتان بیان توضیح دهیم. قهوه عربیکا به عنوان محبوب‌ترین قهوه‌ی جهان شناخته می‌شود و طعم ملایم‌تر و شیرین‌تری نسبت به روبوستا دارد اما عطر آن بیشتر و پیچیده‌تر است. قهوه‌ی روبوستا عموماً برای قهوه اسپرسو استفاده می‌شود. دو برابر کافئین بیشتری دارد و در نتیجه قوی‌تر و تلخ‌تر است. قهوه‌ای که درصد روبوستای آن‌ها بیشتر باشد، خامه و کف نهایی بیشتری به قهوه‌ی شما می‌دهد و طعم تلخ و غلیظی دارد. به طور کلی طعم قهوه‌ی عربیکا نرم و شیرین‌تر از روبوستا است؛ البته طعم آن می‌تواند بر اساس محل کشت آن، تغییر کند. هر کس بر اساس ذائقه‌ی خودش می‌تواند ترکیبی از این دو نوع قهوه را استفاده کند تا به طعم دلخواه برسد. در انتخاب قهوه برای موکاپات، استفاده از یک نوع دانه‌ی قهوه توصیه نمی‌شود. بهتر است از ترکیب دانه‌های عربیکا و روبوستا با درصدهای مختلف استفاده کنید تا بین طعم و عطر این دو نوع قهوه تعادل ایجاد کنید.

 تازگی قهوه

تازگی دانه‌های قهوه تأثیر به سزایی در طعم نهایی آن دارد. قهوه هابی که تازه آسیاب شده باشند عطر و طعم بسیار بهتری دارند. به همین خاطر، بهتر است دانه‌های قهوه را خریداری کنید و هر بار به هر میزانی که می‌خواهید آسیاب نمایید. این کار نه تنها به طعم و عطر نهایی قهوه کمک می‌کند بلکه باعث می‌شود تا فرایند عصاره‌گیری در موکاپات راحت‌تر انجام شود.

 درجه رست

مرحله‌ی رست قهوه یکی از مهم‌ترین مراحل در فرایند تهیه قهوه محسوب می‌شود. رست کردن قهوه تأثیر مستقیمی بر روی طعم نهایی آن دارد. به طور کلی سه نوع رست قهوه وجود دارد:

رست روشن: این نوع رست، کمترین میزان محبوبیت را بین مردم دارد؛ زیرا طعم آن بیشتر به چای میوه‌ای شبیه است تا قهوه.

رست متوسط: می‌توان این نوع رست را محبوب‌ترین نوع رست دانست. قهوه‌ای که با این نوع رست تهیه شده باشد، رنگی تیره‌تر از قهوه‌ی رست روشن دارد. در بسیاری از کافه‌ها از این نوع رست قهوه استفاده می‌شود.

رست تیره: این نوع رست در سال‌های گذشته محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. اگر به دانه‌ی کامل قهوه‌هایی که با این روش رست شده دقت کنید، روغنی به نظر می‌رسند. معمولاً قهوه‌ای که درجه رست آن‌ها تیره باشد، طعم تلخ‌تر و برشته‌تری دارند؛ در حالی که در رست متوسط بیشتر طعم شکلاتی و وانیلی است.
انتخاب درجه‌ی رست می‌تواند بنا به سلیقه هر فرد متفاوت باشد اما تجربه نشان داده که دانه‌های رست شده از متوسط تا تیره بهترین عملکرد را در موکاپات دارند. رست متوسط طعم متعادل‌تری از نظر اسیدیته و تلخی ایجاد می‌کند. رست تیره معمولاً طعم تلخ‌تر به قهوه می‌دهد و عمق طعم‌ها را بیشتر می‌کند.

 انواع قهوه‌ی مناسب برای موکاپات

قهوه‌ی ایتالیایی

موکاپات توسط یک شرکت ایتالیایی ساخته شده است؛ پس طبیعی است که بهترین دانه‌ی قهوه‌ی اسپرسو نیز متعلق به این کشور باشد. این کشور به عنوان یکی از اصلی‌ترین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان قهوه در جهان شناخته می‌شود. برندهای ایتالیایی مختلفی مثل با ترکیب و درجه‌ی رست مناسب به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها برای موکاپات محسوب می‌شوند. قهوه‌ی یکی از معروف‌ترین قهوه‌های شرکت است که از ترکیب ۷۰ درصد عربیکا و ۳۰ درصد روبوستای ساخته شده است.

 قهوه‌های آمریکای لاتین

کشورهای آمریکای مثل کلمبیا، کاستاریکا و برزیل از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان قهوه‌ی جهان هستند. قهوه‌های این مناطق عطر و طعم میوه‌ای و جذابی دارند. معمولاً رست این قهوه متوسط تا تیره است که بهترین درجه‌ی رست برای موکاپات محسوب می‌شود. این منطقه برندهای معروفی در زمینه‌ی قهوه دارد مثل که قهوه‌هایی با درجه آسیاب و رست مناسب برای موکاپات تولید می‌کنند.

قهوه‌های آفریقایی

قهوه‌های آفریقایی عطر و طعم عمیق و منحصر به فردی دارند. این قهوه‌ها به ویژه قهوه‌های کشور اتیوپی و کنیا، دارای اسیدیته‌ی بالاتر هستند و طعم میوه‌ای دارند. برخی قهوه‌های آفریقایی برای موکاپات مناسب نیستند؛ اما برندهایی مثل قهوه هابی با رست متوسط تا تیره دارند که برای موکاپات مناسب هستند و می‌تواند نتایج جالبی خلق کنند

 قهوه اندونزیایی

قهوه‌های اندونزیایی جزء قهوه‌های محبوب در سطح جهان هستند. دانه‌های قهوه‌ی اندونزیایی در جزیره‌ی سولاوسی کشت می‌شوند و طعمی طبیعی و بافتی کرمی دارند. خصوصیت جذاب این قهوه در این است که طعم طبیعی قهوه را با طعم شکلاتی و میوه‌ای ترکیب می‌کند و یک مزه‌ی متعادل را خلق می‌نماید.

بهترین قهوه برای موکاپات
 بهترین برندهای ایرانی قهوه برای موکاپات

در ایران برندهای مختلفی وجود دارند که قهوه‌های مخصوص موکاپات تولید می‌کنند. این برندها با در نظر گرفتن تنوع سلیقه‌ها و ذائقه، انواع مختلفی از قهوه را تولید می‌کنند که هر کدام درجه‌ی رست، آسیاب و ترکیب متفاوتی دارند. این برندها با استفاده از دانه‌ی باکیفیت و فرایند استاندارد توانسته است محبوب قابل‌توجهی در بین مردم کسب کنند. از این برندها می‌توان به بن‌مانو، آرتین، لمیز، ایلیکا، ناربن، دانه، مجستیک و پندار اشاره کرد. این برندها انواع مختلفی از قهوه را تولید می‌کنند که یکی از آن‌ها قهوه‌های مخصوص موکاپات است.

 طرز تهیه قهوه با موکاپات

انتخاب قهوه‌ی مناسب موکاپات بسیار مهم است اما کافی نیست. برای اینکه بتوانید یک فنجان قهوه‌ی قهوه‌ی با کیفیت درست کنید باید طرز تهیه صحیح قهوه را بدانید. درست کردن قهوه با موکاپات کار سختی نیست. مراحل زیر را با دقت طی کنید تا قهوه‌ی خوبی تهیه کنید.

دانه‌های قهوه را آسیاب کنید. درجه آسیاب متوسط باشد.
کمی آب تصفیه شده به جوش بیاورید. استفاده از آب گرم به جای آب سرد باعث می‌شود تا زمان عصاره‌گیری قهوه کاهش پیدا کند در نتیجه از تلخ شدن بیش از حد طعم قهوه جلوگیری می‌کند.
آب به جوش آمده را درون مخزن پایینی موکاپات بریزید به گونه‌ای که تا زیر سوپاپ اطمینان باشد.
پودر قهوه را در سبد قهوه بریزید و سطح آن را صاف کنید. قهوه را بیش از حد فشرده نکنید؛ زیرا باعث می‌شود آب به سختی از میان پودر قهوه گذر کند و فشار زیادی ایجاد شود.
اجزای موکاپات را روی هم سوار کنید. اطمینان حاصل کنید که موکاپات کاملاً بسته شده باشد تا از نشت آب و بخار جلوگیری کنید.
حالا باید موکاپات را روی شعله‌ی متوسط بگذارید تا فرایند استخراج قهوه به آرامی انجام شود.

صبر کنید تا فرایند عصاره‌گیری قهوه کامل انجام شود. وقتی که صدای جوشیدن متوقف شد موکاپات را از روی گاز بردارید. قطع شدن صدای جوشیدن نشان می‌دهد که آب مخزن پایینی تمام شده است.
قهوه‌ی شما آماده است. آن را در فنجان بریزید و با افزودنی دلخواه خود مثل شیر، شکر و… مخلوط کنید.

 نکات مهم برای تهیه بهترین قهوه با موکاپات

 استفاده از آب با کیفیت

کیفیت آب تأثیر به سزایی در طعم نهایی قهوه دارد. برای اینکه قهوه خوش‌طعم‌تری داشته باشید از آب تصفیه شده یا آب معدنی استفاده کنید. استفاده از آب تصفیه شده نه تنها به عطر و طعم قهوه کمک می‌کند بلکه باعث جلوگیری از تشکیل رسوب در موکاپات می‌شود و به این ترتیب عمر مفید دستگاه افزایش می‌یابد.

 استفاده از حرارت مناسب

یکی از اصلی‌ترین عوامل تأثیرگذار در طعم قهوه کنترل حرارت است. حرارت باید متعادل و متوسط باشد. اگر حرارت بیش از حد زیاد باشد استخراج به صورت ناقص انجام می‌شود و قهوه می‌سوزد. برای اینکه میزان حرارت مناسب را بسنجید می‌توانید در موکاپات را باز بگذارید و سرعت خروج قهوه از لوله‌ی مخزن را مشاهده کنید. فرایند استخراج قهوه باید به آرامی انجام شود؛ پس شعله را طوری تنظیم کنید که قهوه با سرعت آرامی استخراج شود.

 تمیز کردن منظم موکاپات

رسوباتی که از قهوه‌ی قبلی در موکاپات باقی می‌ماند ممکن است روی طعم قهوه‌ی بعدی تأثیر بگذارد به همین خاطر تمیز کردن منظم موکاپات بعد از هر بار استفاده عمر از عوض شدن طعم قهوه جلوگیری می‌کند. بهتر است قطعات موکاپات را از هم جدا کنید و با آب گرم بشورید ترجیحاً از مواد شوینده استفاده نکنید تا عمر مفید دستگاه کاهش نیابد.

 نتیجه‌گیری

موکاپات به عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین و محبوب‌ترین دستگاه‌های قهوه‌ساز جهان محسوب می‌شود. یکی از دغدغه‌های کسانی که از موکاپات استفاده می‌کنند، انتخاب قهوه‌ی مناسب برای این دستگاه است. در این مقاله به شما بهترین قهوه‌هایی را که می‌توانید در موکاپات استفاده کنید را معرفی کردیم و ویژگی‌هایی را که هنگام خرید قهوه‌ی مخصوص موکاپات باید به آن توجه کنید را برایتان شرح دادیم. اگر می‌خواهید یک فنجان قهوه‌ی خوش‌طعم در خانه برای خود درست کنید، اولین مرحله، خرید قهوه‌ی مناسب است. پس با در نظر گرفتن نکات گفته شده، مطابق سلیقه‌تان بهترین قهوه را برای موکاپات تهیه کنید.

نویسنده :
ahoo irani

آخرین مقالات