5 تفاوت موکاپات و فرنچ پرس که هر قهوه دوستی باید بداند

تفاوت موکاپات و فرنچ پرس

موکاپات و فرنچ پرس؛ اگر اهل نوشیدن قهوه باشید احتمالاً اسم این دو ابزار کاربردی را شنیده‌اید. این دو دستگاه، دو نمونه از محبوب‌ترین قهوه‌سازهای جهان هستند که در هر کافه‌ای یافت می‌شوند. قیمت مناسب موکاپات و فرنچ پرس باعث شده است که علاوه بر کافه‌ها، در خانه‌ها نیز مورد استفاده باشند. در این مقاله قصد داریم این دو ابزار را به شما معرفی کنیم و ۵ تفاوت‌ مهم آن‌ها را برایتان توضیح دهیم.

موکاپات؛ یک صبح دل‌انگیز

فرض کنید در یک صبح آفتابی از خواب بیدار می‌شوید و می‌خواهید یک فنجان قهوه‌ی غلیظ و قوی نیاز دارید. اینجاست که به آشپزخانه‌ی خود نگاه می‌کنید و می‌بینید یک باریستای حرفه‌ای کوچک دارید که می‌تواند شما را به فنجان گرم قهوه‌تان برساند. موکاپات دقیقاً مثل یک باریستای کوچک در خانه‌ی شما عمل می‌کند. این دستگاه که اصالتاً ایتالیایی است، سیستمی برای عصاره‌گیری از قهوه به روش اسپرسو دارد. اسپرسو پایه‌ی بسیاری از نوشیدنی‌ها مثل لاته، موکا، آفوگاتو و… است که با کمک موکاپات می‌تواند آن‌ها را در خانه درست کنید.
فرنچ پرس؛ یک شب پر از آرامش
حالا به یک شب آرام فکر کنید؛ وقتی که کارهای روزمره‌تان به پایان رسیده و می‌خواهید یک نوشیدنی کافئین‌دار سبک بنوشید. در این گونه موارد، فرنچ پرس وارد عمل می‌شود و یک فنجان قهوه آن هم از نوع فرانسوی‌اش به شما تحویل می‌دهد. منظور از قهوه فرانسه نوع دانه‌ی قهوه نیست، بلکه منظور نوع دم‌آوری قهوه است.

چه فرقی با هم دارند؟

این دو دستگاه، دو قهوه‌ساز کاملاً متفاوت هستند. هر دو قهوه درست می‌کنند اما به روش‌هایی متفاوت. در این قسمت از مقاله، می‌خواهیم تفاوت‌های این دو دستگاه‌ها کامل برایتان توضیح دهیم.

تفاوت موکاپات و فرنچ پرس

طراحی دستگاه

موکاپات و فرنچ پرس دو نوع قهوه‌ی متفاوت تولید می‌کنند به همین خاطر اجزای کاملاً متفاوتی دارند.
موکاپات از سه جزء اصلی تشکیل شده است. بخش اول مخزن آب است که در پایین دستگاه قرار دارد. بخش دوم سبد قهوه است که روی مخزن آب قرار می‌گیرد. یک لوله به این سبد متصل است که آب جوش را به محفظه‌ی پودر قهوه منتقل می‌کند. بخش سوم مخزن فرآورده است که در نهایت عصاره‌ی قهوه درون آن می‌ریزد. وسط این مخزن یک لوله قرار دارد که عصاره‌ی قهوه از طریق آن خارج می‌شود. همچنین روی این مخزن یک درب وجود دارد که باید هنگام عصاره‌گیری بسته باشد تا قهوه به اطراف پخش نشود. یک دسته نیز به این مخزن متصل است که جا به جا کردن موکاپات را آسان‌تر می‌کند.
فرنچ پرس هم مانند موکاپات از سه جزء اصلی تشکیل شده است؛ با این تفاوت که اجزای فرنچ پرس تفاوت عمده‌ای با اجزای موکاپات دارد. اولین بخش فرنچ پرس، مخزن آن است که دسته و پایه به آن متصل می‌شود. پایه‌ی فرنچ پرس معمولاً از جنس پلاستیک یا استیل ساخته می‌شود. بخش دوم اهرم دستگاه است که می‌توان آن را مهم‌ترین بخش فرنچ پرس دانست. اهرم از یک دسته و سه فیلتر تشکیل شده است تا بتواند پودر قهوه را از مایع داخل مخزن جدا کند. جنس این اهرم معمولاً از استیل ضدزنگ ساخته می‌شود تا در تماس با مایعات آسیب نبیند. بخش سوم نیز درب فرنچ پرس است که روی آن یک سوراخ تعبیه شده تا دسته‌ی اهرم در آن قرار بگیرد.

روش کار

به تبع، وقتی اجزای این دو دستگاه با هم متفاوت است، روش کار آن‌ها نیز با هم فرق می‌کند.
موکاپات حتماً باید روی شعله‌ی مستقیم گاز یا آتش قرار بگیرد. وقتی آب درون مخزن پایینی به جوش بیاید، مقدار مشخصی فشار تولید می‌کند. این فشار آب را به سمت سبد قهوه هدایت می‌کند. آب با فشار از میان پودر قهوه عبور می‌کند و به این ترتیب عصاره‌ی قهوه گرفته می‌شود. سپس عصاره‌ی قهوه آرام از لوله‌ی مخزن فرآورده خارج می‌شود و درون مخزن می‌ریزد. این گونه است که قهوه‌ی شما توسط موکاپات آماده می‌شود.
فرنچ پرس به شیوه‌ای متفاوت عمل می‌کند. اولین تفاوت این است که برای درست کردن قهوه با فرنچ پرس به شعله‌ی مستقیم نیاز ندارید؛ فقط کافی است آب جوش را روی پودر قهوه درون مخزن فرنچ پرس بریزید و کمی به آن زمان دهید. سپس با فشار دادن اهرم فرنچ پرس به سمت پایین، پودر قهوه جدا می‌شود و یک قهوه‌ی شفاف به شما تحویل داده خواهد شد.

روش تهیه قهوه

تا به حال در منوی کافه‌ها به اسم قهوه‌ی اسپرسو و قهوه‌ی فرانسه برخورده‌اید؟
این نام‌ها نشان‌دهنده‌ی نوع قهوه یا محل کشت دانه‌ی آن نیست؛ بلکه نمایانگر روش تهیه‌ی قهوه است. سه دسته روش کلی برای درست کردن قهوه وجود دارد:
• روش تحت‌فشار: در این روش آب با فشار زیاد از میان پودر قهوه عبور می‌کند تا عصاره‌ی آن گرفته شود.
• روش غوطه‌وری: این روش شبیه دم کردن چای یا دمنوش است. در روش غوطه‌وری باید آب جوش را روی پودر قهوه بریزید و صبر کنید تا دم بکشد.
• روش چکانه‌ای: در این روش قهوه بعد از گذر از یک فیلتر به صورت قطره‌قطره درون طرف مورد نظر ریخته می‌شود.
منظور از قهوه‌ی اسپرسو، قهوه‌ای است که به روش تحت‌فشار تهیه شده باشد. قهوه‌ی فرانسه نیز همان قهوه‌ی دمی است که به شیوه‌ی غوطه‌وری تهیه شده باشد.
موکاپات به روش تحت‌فشار یک فنجان قهوه‌ی اسپرسوی غلیظ به شما تحویل می‌دهد در حالی که فرنچ پرس پودر قهوه را دم می‌کند تا یک قهوه‌ی فرانسه‌ی دلچسب برای شما درست کند.

نسبت قهوه به آب

میزان قهوه و آب مصرفی برای درست کردن قهوه با موکاپات و فرنچ پرس، متفاوت است. برای تهیه‌ی قهوه‌ی فرانسه حدوداً به ۷ الی ۸ گرم قهوه و ۱۱۰ میلی‌لیتر آب نیاز دارید؛ به همین دلیل خروجی قهوه‌ی فرنچ پرس معمولاً رقیق‌تر است. در موکاپات حدوداً برای هر ۹ گرم قهوه از ۶۰ میلی‌لیتر آب استفاده می‌شود؛ همین موضوع باعث شده که غلظت قهوه‌ی موکاپات بیشتر باشد.

نگهداری

یکی از تفاوت‌های موکاپات و فرنچ پرس، نحوه‌ی نگهداری آن‌ها است. فرنچ پرس فرایند نگهداری نسبتاً آسانی دارد و شیت و شوی آن نیز بسیار راحت است؛ در حالی که موکاپات به دلیل ساختار فلزی، نگهداری آن نیز سخت‌تر است. هر بار بعد از استفاده باید با دقت اجزای مختلف موکاپات را تمیز کنید تا روغن و تفاله قهوه در دستگاه باقی نماند. همچنین توصیه می‌شود با آب گرم و ابر نرم موکاپات خود را بشورید تا به بدنه‌ی فلزی آن آسیبی نرسد و طعم قهوه تغییر نکند.

تفاوت موکاپات و فرنچ پرس

طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات

ابتدا باید پودر قهوه‌ی مناسب موکاپات را تهیه کنید. حالا مخزن پایینی موکاپات را در از آب کنید؛ تا جایی که سطح آب زیر سوپاپ اطمینان قرار بگیرد. بهتر است از آب گرم برای پر کردن مخزن آب استفاده کنید؛ زیرا باعث می‌شود آب راحت‌تر به جوش بیاید و قهوه نسوزد. بعد درون سبد قهوه، پودر قهوه بریزید. سبد قهوه باید لب به لب پر شود. بهتر است کمی با دست خود سطح پودر قهوه را در سبد قهوه صاف کنید. سپس سبد قهوه را روی مخزن آب قرار دهید و مخزن فرآورده را روی آن ببندید. حالا باید موکاپات را روی شعله مستقیم گاز یا آتش بگذارید. دقت کنید که حتماً شعله متوسط باشد. بعد از گذشت چند دقیقه عصاره‌ی قهوه از درون لوله‌ی مخزن فرآورده خارج می‌شود. در این مرحله به صدای موکاپات توجه کنید. زمانی که دیگر صدای به جوش آمدن به گوش شما نرسید، موکاپات را از روی گاز بردارید و قهوه‌تان را سرو کنید.

طرز تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس

برای هر فنجان قهوه فرانسه، به حدود ۷ گرم قهوه نیاز دارید. پیشنهاد می‌کنیم اگر امکانش را دارید قهوه را قبل از دم‌آوری آسیاب کنید تا کاملاً تازه باشد. درجه‌ی آسیاب باید به گونه‌ای باشد که نه خیلی درشت شود و نه به اندازه قهوه‌های فیلتری ریز شود. در مرحله‌ی بعد باید آب جوش تهیه کنید. دمای آب باید بین ۸۵ تا ۹۶ درجه سانتیگراد باشد. حالا بعد از اینکه پودر قهوه را درون فرنچ پرس ریختید، آبی که از جوش افتاده را روی آن بریزید. مقدار آب برای هر ۷ گرم قهوه تقریباً باید ۱۱۰ میلی‌لیتر باشد. ریختن آب را در دو مرحله انجام دهید. ابتدا تا جایی آب بریزید که روی پودر قهوه کاملاً پوشانده شود. سپس ۱۵ الی ۳۰ ثانیه صبر کنید و بعد مابقی آب را اضافه کنید. در مرحله‌ی بعدی در فرنچ پرس را بگذارید اما فعلاً با اهرم کاری نداشته باشید. ۳ الی ۵ دقیقه زمان بدهید تا قهوه کاملاً در آب جوش غوطه‌ور شود و دم بکشد. بعد از حداکثر ۵ دقیقه اهرم را آرام به سمت پایین فشار دهید. برای اینکه تسلط بهتری داشته باشید با یک دست، دسته‌ی فرنچ پرس را بگیرید و با دست دیگر اهرم را فشار دهید. اگر هنگام فشار دادن اهرم، مقاومت زیادی حس کردید، مقدار فشار را بیشتر نکنید؛ چون باعث می‌شود قهوه بیرون بریزد. کافی است فشار آرام دستان خود را روی اهرم حفظ کنید تا کامل پایین برود. حالا می‌توانید قهوه‌ی فرانسه‌ی خود را در یک فنجان سرو کنید.

موکاپات یا فرنچ پرس؟

شاید مثال عجیبی به نظر برسد اما قهوه‌ی موکاپات مانند یک شوالیه‌ی قوی است و قهوه‌ی فرنچ پرس مانند یک جادوگر آرام. اولی پر شور، پر انرژی و پر از کافئین است و دومی آرام اما دارای عطر و طعمی نو و جادویی است. شما باید خودتان انتخاب کنید که در میدان نبرد روزمره، کدام یک از این نیروها به کار شما می‌آید. اگر مشورت دقیقی می‌خواهید باید بگوییم:

موکاپات بخرید اگر…

– قهوه‌ی اسپرسو را ترجیح می‌دهید.
-معمولاً صبح‌ها به انرژی زیادی نیاز دارید و برای دریافت انرژی قهوه می‌نوشید.
-به قهوه‌های غلیظ علاقه‌مند هستید.
-می‌خواهید قهوه‌تان سریع‌تر آماده شود.

فرنچ پرس بخرید اگر…

– قهوه‌ی فرانسه دوست دارید.
-طعم طبیعی و غنی قهوه را ترجیح می‌دهید.
-به قهوه‌های رقیق علاقه‌مند هستید.
-فرایند تهیه قهوه برای شما جذاب و لذت‌بخش است.

نتیجه‌گیری

موکاپات و فرنچ پرس دو ابزار معروف برای تهیه‌ی قهوه هستند. در این مقاله شما را با تفاوت‌های این دو ابزار آشنا کردیم و طرز تهیه قهوه با هر کدام از آن‌ها را به شما آموزش دادیم. اگر به نوشیدن قهوه‌ی روزانه عادت دارید، داشتن موکاپات و فرنچ پرس می‌تواند یک کافه‌ی کوچک را به آشپزخانه‌ی شما بیاورد.

نویسنده :
ahoo irani

آخرین مقالات