در دنیا، ابزارها و دستگاههای مختلفی تولید شدهاند که میتوانید برای درست کردن قهوه از آنها استفاده کنید. دو نمونه از این ابزارهای معروف، موکاپات و موکاکرم هستند. این دو دستگاه با وجود شباهت زیادی که در عملکرد دارند، با هم تفاوتهای مهمی دارند. قبل از خرید موکاپات یا موکاکرم باید از تفاوتهای آنها آگاهی داشته باشید تا بتوانید بهترین دستگاه را مطابق نیاز خود انتخاب کنید. در این مقاله قصد داریم ابتدا موکاپات و موکاکرم را به شما معرفی کنیم و سپس تفاوتهای این دو دستگاه را برایتان شرح دهیم. در نهایت خواهیم گفت که کدام یک از این دو دستگاه برای شما مناسبتر است.
معرفی موکاپات و موکاکرم
موکاپات که به آن اسپرسوساز اجاقی نیز میگویند، در سال ۱۹۳۳ توسط آلفونسو بیالتی در ایتالیا اختراع شد. این دستگاه ساده از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: مخزن آب، سبد قهوه و محفظه فراورده که قهوه آماده در آن جمع میشود. موکاپات به دلیل سهولت استفاده، به سرعت در سطح جهان محبوبیت یافت و به یکی از اصلیترین ابزارهای تهیهی قهوه تبدیل شد.
موکاکرم یک نسخهی پیشرفتهتر از موکاپات است. این دستگاه به گونهای طراحی شده که بتواند کرمای بیشتری نسبت به موکاپات تولید کند. کرما همان لایهی کف خامهای و قهوهای است که روی سطح اسپرسو تشکیل میشود. این لایهی نازک از حبابهای ریز و روغنهای طبیعی قهوه تشکیل میشود. کرمای غنی به صورت یکدست روی سطح اسپرسو جمع میشود و چند دقیقه روی سطح باقی میماند. طعم کرما تلخی ملایمتری دارد که طعم قهوه را متعادلتر میکند. موکاکرم نیز مانند موکاپات سه قسمت اصلی دارد؛ اما تغییراتی در ساختار و عملکرد آن ایجاد شده که باعث میشود قهوهی خوشعطر و طعمتری تولید کند. یکی از این تغییرات، وجود یک اهرم اضافی روی محفظهی فراوردهی موکاکرم است. این اهرم اضافی یک فومر است که کمک میکند تا کرمای بیشتر و غلیظتری به دست آورید.
تفاوتهای موکاکرم و موکاپات
موکاکرم در واقع یک نوع موکاپات است که میتواند کرمای بیشتری تولید کند؛ البته موکاکرم و موکاپات از جهات مختلف دیگری نیز با هم تفاوت دارند که در این بخش قصد داریم این تفاوتها را به طور کامل بررسی کنیم.
۱)طراحی و ساختار
موکاپات سه بخش اصلی دارد. اولین بخش مخزن آب است که در پایین موکاپات قرار دارد و درون آن، آب ریخته میشود. دومین قسمت، سبد قهوه است که روی مخزن آب قرار دارد. پودر قهوه در سبد قهوه ریخته میشود. قسمت سوم، محفظهی بالایی یا محفظهی فراورده است که عصاره قهوه درون آن میریزد. موکاکرم نیز این سه قسمت اصلی را دارد؛ اما محفظهی فراوردهی آن نسبت به موکاپات بزرگتر است تا شما بتوانید در صورت نیاز، بعد از اتمام فرایند عصارهگیری، در آن شیر بریزید. علاوه بر آن موکاکرم دارای یک اهرم اضافی است. این اهرم یک فیلتر فلزی به همراه دارد که مانند فرنج پرس عمل میکند. جنس موکاپات معمولاً از آلومینیوم یا استیل ضدزنگ است. موکاکرم نیز اغلب از همین جنس ساخته میشود. این دو دستگاه از نظر عملکرد مشابه یکدیگر عمل میکنند؛ آب در مخزن پایینی آنها به جوش میآید، فشار بخار، آب را از میان پودر قهوه آسیاب شده عبور میدهد و عصارهی قهوه از طریق لولهی وسط محفظهی فراورده بیرون میریزد. تنها تفاوت عملکرد این دو دستگاه در این است که پس از اتمام عصارهگیری، با اهرم موکاکرم میتوان کرمای بیشتری تولید کرد.
۲)فرایند تهیه قهوه
فرایند تهیه قهوه با این دو دستگاه تقریباً مشابه است. ابتدا باید مخزن پایینی را تا زیر سوپاپ اطمینان، پر از آب کنید. سطح آب حتماً باید زیر سوپاپ اطمینان قرار بگیرد، وگرنه احتمال انفجار موکاپات افزایش مییابد. سپس پودر قهوه مخصوص موکاپات را در سبد قهوه بریزد و سطح آن را صاف کنید. پودر قهوه را بیش از حد فشرده نکنید؛ فقط مطمئن شوید که سبد قهوه کامل پر شده باشد. حالا قسمت بالایی را محکم ببندید و دستگاه را روی حرارت متوسط قرار دهید و منتظر شوید تا عصارهگیری کامل انجام شود. فیلتر قهوه را روی مخزن پایینی قرار دهید و محفظهی فراورده را محکم روی آن ببندید. تفاوت موکاکرم و موکاپات از این مرحله به بعد مشخص میشود. پس از اتمام عصارهگیری میتوانید در همان محفظهی بالایی موکاکرم شیر بریزید و سپس اهرم روی درب آن را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه به سمت بالا و پایین حرکت دهید. به این صورت لاتهی شما حاضر میشود و میتوانید آن را مستقیم از موکاکرم در فنجان سرو کنید. شما میتوانید با اضافه یا کم کردن اقلامی مثل شکر و طعمدهندههای مختلف نوشیدنیهای متفاوتی درست کنید.
۳)عطر و طعم قهوه
قهوهی تهیه شده با موکاپات طعم غنی و تلخی دارد؛ اما قهوه تهیه شده با موکاکرم معمولاً دارای طعم متعادلتر و پیچیدهتری است. بافت قهوهی موکاپات، کمی زمخت است در حالی که قهوهی تهیه شده توسط موکاکرم به علت تولید کرمای بیشتر، دارای بافت نرمتری است. عطر قهوهی موکاپات تلخ و تند است؛ اما وقتی با موکاکرم قهوه درست میکنید عطر پیچیدهتر و ملایمتری را تجربه خواهید کرد؛ البته تفاوت این دو دستگاه در عطر و بو، آن قدر چشمگیر نیست.
۴) ایجاد کرما
کرمایی که توسط موکاپات ایجاد میشود معمولاً نازکتر است و پایداری کمتری دارد. البته تکنیکهایی وجود دارد که میتوانید کرمای تولید شده توسط موکاپات را افزایش دهید.
[لینک به مقالهی چگونه از موکاپات کرما بگیریم؟]
موکاکرم کرمای بیشتری نسبت به موکاپات تولید میکند و پایداری کرمای آن نیز بیشتر است.
۵) قیمت و هزینههای جانبی
موکاپات معمولاً ارزانتر است و هزینه نگهداری و تعمیرات پایینی دارد؛ اما برای تهیه نوشیدنیهای مختلف باید در کنار آن فرنچ پرس یا همزن قهوه نیز تهیه کنید. موکاکرمها اغلب کمی گرانتر از موکاپات هستند اما خودشان یک اهرم فومر دارند که شما را از خرید فرنچ پرس بینیاز میکند.
۶) سهولت استفاده
استفاده از موکاپات بسیار ساده است و به راحتی میتوان آن را تمیز کرد. استفاده از موکاکرم کمی پیچیدهتر است و در شستوشوی آن نیز باید دقت بیشتری به خرج دهید تا فومر آن آسیب نبیند.
موکاپات یا موکاکرم؟
وقتی میخواهید بین موکاپات و موکاکرم یکی را انتخاب کنید، باید امکانات آنها را در نظر بگیرید. اصلیترین تفاوت بین این دو دستگاه در تولید کرما است؛ البته ویژگیهای دیگری نیز در این دو دستگاه وجود دارد که میتواند شما ترغیب به خرید یکی از آنها کند. در این قسمت میخواهیم توضیح دهیم که موکاپات و موکاکرم هر کدام برای چه کسانی مناسب هستند.
موکاپات برای چه کسانی مناسب است؟
– اگر به فرایند سنتی تهیهی قهوه علاقه دارید موکاپات گزینهی بهتری برای شماست.
– اگر نمیخواهید هزینه زیادی برای تهیهی قهوه صرف کنید، موکاپات قیمت مناسبتری دارد.
– اگر انتخاب شما این است که قهوهای با طعم تلختر و قویتر میل کنید موکاپات میتواند شما را طعم مورد نظر خودتان برساند.
موکاکرم برای چه کسانی مناسب است؟
– اگر دوست دارید روی سطح اسپرسوی خود کرمای غلیظتر و پایدارتری داشته باشید، موکاکرم بهتر از موکاپات میتواند در این زمینه عمل کند.
– اگر میخواهید هزینهی جدا برای فرنچ پرس ندهید، موکاکرم اهرمی دارد که مانند فرنچ پرس عمل میکند.
– اگر معمولاً دوست دارید قهوه خود را با شیر ترکیب کنید، موکاکرم با محفظهی فراوردهی بزرگی که دارد این امکان را به شما میدهد که در همان دستگاه، قهوه و شیر را مخلوط کنید.
– اگر قهوههایی با طعم متعادلتر و عطر پیچیدهتر انتخاب شماست، موکاکرم برای شما مناسبتر است.
به طور کلی اگر معمولاً اسپرسو مصرف میکنید و علاقهای به مخلوط کردن آن با شیر ندارید، موکاپات کار شما را راه میاندازد؛ اما اگر اغلب قهوهی خود را با شیر میل میکنید و حجم کرمای روی قهوه برای شما اهمیت دارد موکاکرم گزینهی بهتری برای شماست.
نتیجهگیری
دو ابزار معروف برای تهیهی قهوه در خانه و کافههای کوچک، موکاپات و موکاکرم است. هر کدام از این دو دستگاه، مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مقاله متوجه شدم که موکاکرم نوعی موکاپات است که امکانات بیشتری به شما ارائه میدهد. موکاکرم محفظهی فراوردهی بزرگتری نسبت به موکاپات دارد که به شما این امکان را میدهد تا شیر را در همان محفظه با قهوه ترکیب کنید. همچنین موکاکرم اهرمی دارد که مانند فرنچ پرس عمل میکند. این اهرم دارای یک فیلتر فلزی است که در محفظهی فراورده قرار میگیرد تا با بالا و پایین کردن آن کف بیشتری در قهوهی خود ایجاد کنید. انتخاب کردن بین این دو دستگاه بستگی به نیاز شما دارد. با اینکه موکاکرم معمولاً از موکاپات گرانتر است اما اگر معمولاً قهوهی خود را با شیر میل میکنید، پیشنهاد میکنیم موکاکرم تهیه کنید؛ زیرا با احتساب هزینههای جانبی، موکاکرم برای شما بهصرفهتر است. پس ابتدا نیازهای خود را بررسی کنید تا بتواند مناسبترین دستگاه را برای خودت خریداری کنید.