در چندین سال اخیر مصرف قهوه و مشتقات قهوه به شدت بالا رفته و همین محبوبیت مردم نسبت به قهوه، باعث شده که مردم از قهوه جوش برای تهیه قهوه استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم که از قهوه جوش دستی یا همان موکاپات صحبت کنیم و تاریخچه آن را به تفصیل بیان کنیم.
از قرن نوزدهم ابداعات راجع به قهوه جوش شروع شد و قهوه جوش های دستی از همان سال اختراع شد. قهوه جوش ها انواع خاصی داشتند و از قبل از قرن نوزدهم مردم قهوه ها را دم میکردند. اما بعد از مدت ها پای موکاپات به عرصه باز شد و موکاپات توانست جای تمام قهوه جوش های سنتی دیگر را بگیرد.
تاریخچه موکاپات
قبل از به کار آمدن موکاپات، در سال 1929 قهوه جوش هایی با عنوان <فرنچ پرس> توسط ایتالیایی ها اختراع شد و بعد ها توسط ایلیو کالیمانی بهبود یافت و ثبت اختراع شد. روش کار این دستگاه بدین شکل است که در یک محفظه استوانه ایی شکل شیشه ایی که در آن یک فیلتر قرار دارد، قهوه ها درون فیلتر ریخته میشود و بصورت دستی فشار داده میشود تا قهوه تحت فشار به عمل بیاید و درست شود.
چندی بعد در سال 1933 در ایتالیا، قهوه سازی اختراع شد به نام موکاپات که با این قهوه جوش میتوان به راحتی تمام قهوه ایی مشابه اسپرسو درست کرد. موکاپات ((mokapat توسط الفونسو بیالتتی اختراع شد و در حال حاضر در خانه های اکثر آدم هایی که قهوه میخورند میتوانید ببینید.
موکاپات در ابتدا با برند بیالیتی ثبت شد و میتوان این برند را جزو بهترین موکاپات های حال حاضر دانست. نکته مثبت این موکاپات ها این است که نوع استیلی که در این موکاپات ها به کار رفته، نه تنها طعم قهوه را خراب نمیکند بلکه به طعم قهوه میافزاید و همین طعم و طرز تهیه آسان قهوه با موکاپات است که موکاپات را محبوب کرده است.
اجزای موکاپات
نام دیگر موکاپات اسپرسو ساز گازی است که به راحتی میتوان با این وسیله، یک قهوه بیاد ماندنی را تجربه کرد. اجزای موکاپات اعم است یک مخزن فلزی که درون آن آب ریخته میشود و یک توری و صافی که در آن قهوه ها را فشرده میکنند و یک قوری و مخزن بالایی که در آن قهوه نهایی ما در این مخزن جمع میشود.
چطور با موکاپات کار کنیم؟
استفاده از موکاپات بسیار آسان است. ابتدا باید نوع قهوه را مشخص کنیم. قهوه های بسیاری را میتوان در موکاپات استفاده کرد. با توجه به اینکه توری های موکاپات و یا قهوه ساز دستی کمی درشت تر از قهوه جوش های برقی است، باید دانه های قهوه را کمی درشت تر آسیاب کرد تا به خوبی بتوان از یک قهوه اسپرسو عصاره گیری کرد.
بعد از اینکه قهوه را مشخص کردیم، محفظه یا قوری پایینی را آب میکنیم. در هر موکاپاتی یک حد و اندازه ایی وجود دارد برای مخزن آب، پیشنهاد میشود که تا حد مشخص شده در آن آب بریزید تا بخار به اندازه متعادل به قهوه ها بخورد.
بعد از اینکه مخزن را آب کریدیم نوبت به پر کردن فیلتر یا توری قهوه است. بهتر است که به اندازه ایی که نیاز است قهوه را در توری بریزید تا بتوانید طعم واقعی قهوه را حس کنید. اگر قهوه کم ریخته شود در فیلتر، اسپرسوی رقیق تری را به ما تحویل میدهد. بعد از اینکه قهوه را درون فیلتر ریختیم، با کف قاشق این قهوه ها را فشرده میکنیم. هر چقدر قهوه ها فشرده تر بشوند، بخار بیشتری نیاز است تا عصاره این قهوه ها گرفته شود و بدین صورت قهوه غلیظ تری را به ما تحویل میدهد.
در مرحله آخر باید موکاپات را روی حرارت قرار دهیم تا آب درونی آن به جوش درآید. هنگامی که آب شروع به جوشیدن کند، بخار آب به توری و فیلتر قهوه میرسد و عصاره قهوه های اسپرسو در حالت تبخیر شده به محفظه بالایی میرسد و آرام آرام قهوه در محفظه بالایی ریخته میشود.
چه قهوه هایی را میتوان با موکاپات درست کرد؟
همانطور که میدانید قهوه انواع زیادی دارد به قهوه دمی، قهوه ربوستا، قهوه عربیتا و…. که هر کدام برای مصرف خاصی استفاده میشود. میتوان گفت بهترین قهوه ایی که میتوان با موکاپات درست کرد، قهوه اسپرسو است. همانطور که گفتیم بهتر است که دانه های قهوه را کمی درشت تر آسیاب کنید تا بهترین خروجی را در موکاپات داشته باشد. برای یک شات قهوه بهتر است از 80 گرم قهوه ترکیبی عربیتا و ربوستا استفاده کرد. گفته میشود این مقدار پودر قهوه برای یک فنجان قهوه سینگل کافی است.
موکاپات انواع زیادی دارد به عنوان مثال: موکاپات تمام استیل، موکاپات مخزن شیشه ایی، موکاپات استیل و شیشه ایی و…. که هر کدام با توجه قیمت و زیبایی که دارد، مورد پسند قشر خاصی میشود. موکاپات های شیشه ایی در ابتدا مورد پسند قرار نگرفت چون خیلی ظریف بود و زود میشکست اما رفته رفته با آزمون و خطاها زیادی طراحان موکاپات توانستند که نوعی موکاپات شیشه ایی طراحی کنند که نه تنها ظریف نباشد بلکه در مقابل گرما و حرارتی که به آن میرسد بسیار مقاوم باشد.
با پیشرفت فناوری، قهوهجوشهای دستی نیز در طراحی و کارایی بهبود پیدا کرده و در عین حفظ اصول ابتدایی، قابلیت های جدیدی به آنها افزوده شده است. امروزه، طیف وسیعی از این دستگاهها با قابلیتها و استایلهای مختلف در دسترس هستند که علاقهمندان به قهوه میتوانند بر اساس سلیقه شخصی خود انتخاب کنند.
نتیجه گیری
امروزه موکاپات یا قهوه جوش های دستی مورد پسند افراد زیادی واقع شده است بخاطر تسریع طبخ قهوه و کیفیت بالای آن در خروجی که به میدهد. در مقالات بعدی به تفصیل راجع به انواع موکاپات و انواع قهوه جوش ها توضیح میدهیم